wtorek, 27 kwietnia 2010

Sałatka z makaronem ryżowym

春雨サラダ
Makaron ryżowy bardzo popularny tu w Japonii, w Polsce nie ma chyba zbyt wielu miłośników. A powinien, bo jest smaczny, niskokaloryczny i bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Polecam!

Składniki:
40 g makaronu ryżowego
1 marchew
1 średni ogórek
1 bakłażan
5 plasterków szynki

Dressing:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie!)
  • 1 łyżeczka cukru
Sezam do posypania
Przygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować. Marchew, ogórek i szynkę pokroić na cieniutkie paseczki.

Bakłażan też pokroić na paseczki i usmażyć go na patelni. Składniki dressingu połączyć ze sobą i wlać do naczynia na sałatkę. Dodać makaron, warzywa i szynkę. Wszystko wymieszać i posypać sezamem.

6 komentarzy:

  1. A powiedz mi, czy bakłażana obierasz ze skórki, czy smażysz z nią?

    OdpowiedzUsuń
  2. atina: Bakłażana smażę ze skórką. Pozdrawiam i życzę smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuje:) Sałatka wyszła pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. atina: Bardzo się cieszę, że Ci smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne składniki:) Makaron ryżowy uwielbiam w sałatkach więc Twoją propozycję na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alinka: Ja też jestem fanką makaronu ryżowego w sałatkach. A ta jest moją ulubioną. Polecam!

    OdpowiedzUsuń