春雨サラダ
Makaron ryżowy bardzo popularny tu w Japonii, w Polsce nie ma chyba zbyt wielu miłośników. A powinien, bo jest smaczny, niskokaloryczny i bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Polecam!
Składniki:
40 g makaronu ryżowego1 marchew1 średni ogórek1 bakłażan5 plasterków szynkiDressing:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie!)
- 1 łyżeczka cukru
Sezam do posypania
Przygotowanie:
Makaron ryżowy ugotować. Marchew, ogórek i szynkę pokroić na cieniutkie paseczki.
Bakłażan też pokroić na paseczki i usmażyć go na patelni. Składniki dressingu połączyć ze sobą i wlać do naczynia na sałatkę. Dodać makaron, warzywa i szynkę. Wszystko wymieszać i posypać sezamem.
A powiedz mi, czy bakłażana obierasz ze skórki, czy smażysz z nią?
OdpowiedzUsuńatina: Bakłażana smażę ze skórką. Pozdrawiam i życzę smacznego!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje:) Sałatka wyszła pyszna:)
OdpowiedzUsuńatina: Bardzo się cieszę, że Ci smakowało:)
OdpowiedzUsuńFajne składniki:) Makaron ryżowy uwielbiam w sałatkach więc Twoją propozycję na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńAlinka: Ja też jestem fanką makaronu ryżowego w sałatkach. A ta jest moją ulubioną. Polecam!
OdpowiedzUsuń