piątek, 30 kwietnia 2010

Kremowa zupa z małżami

クラムチャウダー
Bardzo sycąca zupa w sam raz dla miłośników owoców morza. Polecam!

Składniki na 4 porcje:
300 g małż w muszlach
3 plasterki bekonu
1 średnia marchew
5 małych młodych ziemniaków
2 łyżki mąki zwykłej
400 ml wody
200 ml mleka
1 kostka bulionowa
1 łyżka startego parmezanu
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garczka wlać wodę, wrzucić małże i gotować do momentu aż się otworzą. Wyjąć małże, a wodę zostawić. Bekon, marchew, ziemniaki pokroić, małże wyciągnąć z muszli. W garczku rozgrzać 1/2 łyżki oleju i smażyć na nim warzywa. Gdy trochę się przyrumienią, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i smażyć do momentu, aż zniknie mąka. Do tak przygotowanych warzyw wlać wodę, w której gotowane były małże, mleko, kostkę bulionową i gotować aż warzywa zmiękną. Następnie dodać łyżkę startego parmezanu i wymieszać. Na sam koniec wrzucić małże i doprawić do smaku solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. coz za piekne miseczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Miseczki moje ulubione:) Ciężkie, chropowate, a zarazem delikatne w kolorze. Jednak ceramika japońska nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń