クラムチャウダー
Bardzo sycąca zupa w sam raz dla miłośników owoców morza. Polecam!
Składniki na 4 porcje:
300 g małż w muszlach3 plasterki bekonu1 średnia marchew5 małych młodych ziemniaków2 łyżki mąki zwykłej400 ml wody200 ml mleka1 kostka bulionowa1 łyżka startego parmezanuSól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garczka wlać wodę, wrzucić małże i gotować do momentu aż się otworzą. Wyjąć małże, a wodę zostawić. Bekon, marchew, ziemniaki pokroić, małże wyciągnąć z muszli. W garczku rozgrzać 1/2 łyżki oleju i smażyć na nim warzywa. Gdy trochę się przyrumienią, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i smażyć do momentu, aż zniknie mąka. Do tak przygotowanych warzyw wlać wodę, w której gotowane były małże, mleko, kostkę bulionową i gotować aż warzywa zmiękną. Następnie dodać łyżkę startego parmezanu i wymieszać. Na sam koniec wrzucić małże i doprawić do smaku solą i pieprzem.
coz za piekne miseczki
OdpowiedzUsuńMiseczki moje ulubione:) Ciężkie, chropowate, a zarazem delikatne w kolorze. Jednak ceramika japońska nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuń