Shogayaki to cienkie plastry wieprzowiny smażone w sosie imbirowym. Potrawa bardzo popularna w Japonii, prosta w przygotowaniu i smaczna. Dla miłośników imbiru i nie tylko. Polecam!
Składniki:
300 g wieprzowiny pokrojonej na cieniutkie plastry
Ok. 2 cm startego korzenia imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mirin
1 łyżka sake
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wymieszać z sosem sojowym, sake, mirin`em i cukrem.
Na patelni rozgrzać olej i lekko podsmażyć cieniutkie plastry wieprzowiny. Dodać imbirowy sos i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Podawać z białym ryżem, drobno poszatkowaną kapustą lub sałatą i pomidorami. Na koniec polać sosem, który został na patelni.
bardzo aromatycznie, podoba mi się
OdpowiedzUsuńUwielbiam tez sposób przyrządzania mięsa! I bardzo lubię wieprzowinę, a imbir to już w ogóle!
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam ten cudny aromat!
OdpowiedzUsuńasieja: Dziękuję;)
OdpowiedzUsuńMuscat: Ja też jestem fanką imbiru. A z mięsem to już poezja!
Paula: Aromat jest rzeczywiście cudny, odurzający i zniewalający.
Piękniem tylko jak pokroić tak mięso? Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńja znam taki sposób: zamrozić i jak będzie zupełnie twarde nożem elektrycznym, może da się też krajalnicą
OdpowiedzUsuńPiotr, krajalnica to bardzo dobry pomysł! Mam nadzieję, że anonimowy komentator skorzysta z Twojego pomysłu.
OdpowiedzUsuńmam takie nieortodoksyjne pytanie - czym zastąpić sake?
OdpowiedzUsuńcozerka: Można zastąpić sake stołowym białym winem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń