Ryby. Nieodzowny składnik japońskiej kuchni. Gotowana jest ciekawą alternatywą dla ryb smażonych czy pieczonych. Prosto, smacznie i inaczej niż zwykle. Polecam!
2 filety z flądry
100 ml wody
50 ml sosu sojowego
50 ml sake
50 ml mirin
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Wodę, sos sojowy, sake, mirin i cukier wymieszać. Wylać na patelnię i zagotować. Włożyć filety z flądry i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
gotowana jest najbardziej delikatna, prawda? choc pieczona także..
OdpowiedzUsuńasieja: Gotowana jest rzeczywiście delikatniejsza, mięciutka, po prostu rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńgotowane ryby to coś dla mnie :) prawie ropływają się w ustach :)
OdpowiedzUsuńMy: Ja też lubię gotowane ryby. Choć oczywiście w innej formie też są mile widziane;)
OdpowiedzUsuńKusi mnie ta ryba. Wszytskie dodatki posiadam (zamiast sake moge chlapnac troche zwietrzalej wodki) a w sklepie widzialam ostatnio fladerke.
OdpowiedzUsuńthiessa
Każdy twój przepis jest super!
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Zamiast sake chyba bez problemu można dodać trochę zwietrzałej wódki. A rybka jest naprawdę smaczna;)
OdpowiedzUsuńmonikucha: Dziękuję serdecznie za bardzo miłe słowa. Postaram się, by kolejne przepisy były równie udane.
Chętnie jem gotowane ryby. Są bardzo zdrowe!
OdpowiedzUsuńWszystkie Twoje przepisy są ciekawe, ale ja specjalnie poluję na takie tradycyjnie japońskie, jak ten właśnie!
Muscat: Ja też chętnie jem ryby gotowane. To dobra odskocznia od typowego ich przyrządzania. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWykorzystałam przepis - ryba smakowała fantastycznie.
OdpowiedzUsuńI dodatkowa zaleta - krótki czas przyrządzania przy minimum wysiłku.
Pozdrawiam
Pela: Super, ze Ci smakowalo. Potrawy latwe, szybkie i smaczne to jest to, co ja lubie najbardziej.
OdpowiedzUsuń