wtorek, 25 maja 2010

Flądra gotowana w sosie sojowym

カレイの煮付け
Ryby. Nieodzowny składnik japońskiej kuchni. Gotowana jest ciekawą alternatywą dla ryb smażonych czy pieczonych. Prosto, smacznie i inaczej niż zwykle. Polecam!

Składniki:
2 filety z flądry
100 ml wody
50 ml sosu sojowego
50 ml sake
50 ml mirin
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Wodę, sos sojowy, sake, mirin i cukier wymieszać. Wylać na patelnię i zagotować. Włożyć filety z flądry i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.

11 komentarzy:

  1. gotowana jest najbardziej delikatna, prawda? choc pieczona także..

    OdpowiedzUsuń
  2. asieja: Gotowana jest rzeczywiście delikatniejsza, mięciutka, po prostu rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  3. gotowane ryby to coś dla mnie :) prawie ropływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My: Ja też lubię gotowane ryby. Choć oczywiście w innej formie też są mile widziane;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusi mnie ta ryba. Wszytskie dodatki posiadam (zamiast sake moge chlapnac troche zwietrzalej wodki) a w sklepie widzialam ostatnio fladerke.
    thiessa

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy twój przepis jest super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy: Zamiast sake chyba bez problemu można dodać trochę zwietrzałej wódki. A rybka jest naprawdę smaczna;)

    monikucha: Dziękuję serdecznie za bardzo miłe słowa. Postaram się, by kolejne przepisy były równie udane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie jem gotowane ryby. Są bardzo zdrowe!
    Wszystkie Twoje przepisy są ciekawe, ale ja specjalnie poluję na takie tradycyjnie japońskie, jak ten właśnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Muscat: Ja też chętnie jem ryby gotowane. To dobra odskocznia od typowego ich przyrządzania. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wykorzystałam przepis - ryba smakowała fantastycznie.
    I dodatkowa zaleta - krótki czas przyrządzania przy minimum wysiłku.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pela: Super, ze Ci smakowalo. Potrawy latwe, szybkie i smaczne to jest to, co ja lubie najbardziej.

    OdpowiedzUsuń