Nie znam nikogo, kto by się tym chlebkiem nie zachwycił. W sam raz na zabiegane poranki, gdy nie mamy czasu zrobić kanapek. Polecam!
Składniki na ciasto:200 g mąki chlebowejPrzygotowanie:
140 ml mleka
20 g cukru
20 g masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
Dodatkowo:
6-8 plasterków szynki
3 jaja ugotowane na twardo
Majonez, ketchup, starty ser (ilość wedle uznania)
Z podanych wyżej składników wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W między czasie przygotować pastę jajeczną. Jaja ugotować na twardo i drobno pokroić. Dodać majonez (ilość jak kto lubi) i pieprz do smaku.
Po upływie 20 minut ciasto zagnieść raz jeszcze i rozwałkować. Na tak przygotowanym cieście rozłożyć plasterki szynki i rozsmarować pastę jajeczną.
Zawinąć jak roladę i pokroić na kawałki.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układać zwojem do góry jeden kawałek po drugim.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Ja zawsze wkładam do piekarnika o temperaturze 40-45 ℃. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posypać je startym serem i polać ketchupem.
Piekarnik rozgrzać do 180℃ i piec 25 minut. Po ok. 15 minutach radzę przykryć ciasto folią aluminiową, by skórka nie przypiekła się za bardzo.
bardzo ciekawe! szkoda, ze rzadko piszesz.
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek! Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńinteresujący ten przepis! a zdjęcia bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, postaram się pisać więcej, obiecuję!
OdpowiedzUsuńEdysia79: Jak zrobisz, koniecznie podziel się ze mną wrażeniami.
Paula: Dziękuję:)
Lubię przepisy ze składników, które zawsze mam pod ręką. Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńHouseofcolours: Ja też takie lubię;)
OdpowiedzUsuńon jest jak gotowe już kanapki :-) tylko zjadac.
OdpowiedzUsuńAsieja: Dokładnie! Tylko ostrzegam, że szybko znika;)
OdpowiedzUsuńWow! Świetnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńAle fajny chlebek. Mysle, ze nadalby sie na jakas imprezke. Zapisuje w ulubionych
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl, zapamietam i na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
andzia-35: Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Polecam!
OdpowiedzUsuńmmkuchnia: Na imprezkę w sam raz. Najlepiej podawać na ciepło, lekko podpieczone na patelni.
Konsti: Dziękuję za ciepłe słowa i proszę pochwal się jak zrobisz.
Fantastyczny! Absolutnie mnie zachwycił! Wpisuję się pod długą i zasłużoną listę zachwytów. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKUCHARNIA,Anna=Maria: Dziękuję za miłe słowa;) Postaram się, by kolejne przepisy były równie ciekawe.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i jeszcze tak apetycznie wyglada, super ;]
OdpowiedzUsuńzjedz_mnie: Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam wiosennie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszny!!!!!! Pozwoliłam sobie zamieścić na blogu oczywiście z linkiem tutaj.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia
wielgasia: Bardzo się ciesze, że wypiek się udał, no i że Ci smakował. Polecam się na przyszłość:) Pozdrawiam bardzo serdecznie!
OdpowiedzUsuńten chlebek tak do mnie przemówił, ze pobiegłam do sklepu nocnego po składniki:). Własnie rośnie:)
OdpowiedzUsuńpaproszek: Koniecznie daj znać czy Ci smakował. Pozdrawiam bardzo serdecznie!
OdpowiedzUsuńhej Karolino:) mam pytanie - jakiej konkretnie mąki używasz? ja zrobiłem ten chlebek z mąką chlebową pszenno-żytnią, ale myślę, że z jaśniejszą będzie lepszy :)
OdpowiedzUsuńJózef: Zawsze używam mąki pszennej. Mam nadzieję, że chlebek Ci smakował. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsmakował i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za informację
Józef: Bardzo się cieszę i polecam na przyszłość. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń