キュウリのごま油和え
Bardzo prosty i szybki sposób na sałatkę. Nigdy bym nie pomyślała, że olej sezamowy tak idealnie pasuje do ogórka. Polecam!
Składniki:
1 świeży ogórek
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka soli
Ostra suszona papryczka do zaostrzenia smaku (ilość według uznania)
Przygotowanie:
Świeżego ogórka umyć ze skórką i pokroić w grubsze słupki. Włożyć do woreczka foliowego i dodać olej sezamowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ostrą suszoną papryczkę. Woreczek zawiązać i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
ciekawy smak musi miec taki ogórek :)
OdpowiedzUsuńJust My: Bardzo smaczny, polecam!
OdpowiedzUsuńFajny, a tutaj się nie rozwala ogóra rękami, jak w tym poprzednim przepisie?
OdpowiedzUsuńhttp://japonskakuchnia.blogspot.com/2010/05/swiezy-ogorek-po-japonsku.html
Muscat: Nie, w tym przepisie można sobie to darować;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam takiego ogórka - muszę Ci powiedzieć, ze mi posmakował:) ja dodatkowo jeszcze podając posypałam go sezamem. A i paprykę dałam taka mielona;)
OdpowiedzUsuńatina: Bardzo mi milo, ze Ci smakowalo. Mysle, ze i ziarna sezamu i sproszkowana papryka to swietny pomysl. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUważam, że to świetna przystawka. Dodatkowo uwielbiam olej sezamowy i często dodaję np. do płatków owsianych
OdpowiedzUsuń