sobota, 8 maja 2010

Chlebowy pudding

パンプディング
Prosto, szybko i smacznie - tak w skrócie można opisać chlebowy pudding. Idealny na sobotnie leniwe śniadanie lub podwieczorek. Polecam!

Składniki:
2 kromki pieczywa tostowego (jedna kromka japońskiego chleba tostowego ma ok. 60 g)
2 jaja
250 ml mleka
30 g cukru + jedna łyżka
Masło lub margaryna do posmarowania pieczywa
Kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Kromki chleba posmarować masłem i pokroić w kostkę. Mleko wlać do małego garnczka i dodać cukier. Gotować do chwili, gdy cukier się rozpuści. Jaja rozbić, rozbełtać i wlać do nich ciepłe mleko z cukrem. Wymieszać i dodać aromat waniliowy. Na dno żaroodpornej formy wysypać 1 łyżkę cukru. Ułożyć kawałki pieczywa posmarowaną masłem stroną do góry. Przez sitko wylać na ułożone kawałki pieczywa mleczno-jajeczną masę. Piekarnik rozgrzać do 180℃ i piec ok. 25 minut.



7 komentarzy:

  1. Powiem ci szczerze, ze to całkiem apetycznie wyglada:))
    Pozdrawiam i zyczę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Owszem, apetycznie, ale zdecydowanie jest to potrawa kuchni angielskiej, nie japońskiej. Japończycy się chyba bardzo snobują na europejskie dania, co? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. andzia-35: Tak jak wygląda, tak też i smakuje:)))Miłego weekendu!

    Muscat: Oczywiście, że nie jest to przepis japoński, ale ze względu na to, że spożycie pieczywa tostowego jest tu ogromne, to i przepisów na nie bez liku. To jeden z nich i chyba najlepszy na chlebowy pudding jaki miałam okazję wypróbować.Polecam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie byłoby zjeść takie śniadanie!

    Swoją droga - duże kromki mają ci Japończycy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaytoon: Kromki rzeczywiście mają tu duże;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystkie przepisy są piękne i smakowite, jestem wegetarianką ale zazdroszczę ilości różnych składników,pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. natalis: Dziękuję za miłe słowa i za zaliczenie mojego bloga do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń