ポテトサラダ
Prosta sałatka, która gości bardzo często na japońskich stołach.
5 małych ziemniaków1 średnia marchew1/2 świeżego ogórka2 jaja ugotowane na twardo4-5 łyżek majonezu
(A)
3 łyżki octu1 łyżka olejuOdrobina cukruSól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki z grupy (A) dobrze wymieszać. Ziemniaki i marchew ugotować. Gdy ostygną, ziemniaki ubić, a marchew pokroić w cienkie plasterki. Ogórek również pokroić w cienkie plasterki, potem lekko go posolić, trochę zagnieść i wycisnąć nadmiar soku. Jaja pokroić drobniutko. Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i dodać składniki (A). Na koniec dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Do tej sałatki czasami dodaje też kilka pokrojonych w paseczki plasterków szynki. Zwolennicy cebuli, której ja osobiście nie cierpię, mogą też wkroić jej połowę i smak sałatki się wtedy nieco wyostrzy. Polecam!
Print Page
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz