トマトとほうれん草のツナドレッシング
Szpinak. W przedszkolu przyprawiał mnie o gęsią skórkę, a teraz jest jednym z moich ulubionych warzyw. W Japonii jest tylko świeży, a zielone szpinakowe papki Japończycy znają tylko z bajek o Popeye'u.
Świeży szpinak2 średnie pomidory
Sos:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukru1 starty ząbek czosnkuSzczypta pieprzu
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok.2-3 minut. W międzyczasie przygotować sos mieszając podane wyżej składniki.
Szpinak zaraz po ugotowaniu schłodzić strumieniem zimnej wody (dzięki temu nie straci on koloru i smaku). Dokładnie odsączony z wody szpinak i pomidory pokroić i polać przygotowanym sosem. Można podać z bagietką lub jako sos do makaronu. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz