ブロッコリーとひじきサラダ
Hijiki już raz pojawiły się na moim blogu. Te aromatyczne wodorosty sprawdzają się dobrze w sałatkach. Tym razem połączone z brokułami dały całkiem smaczny efekt. Choć uprzedzam, że jest to raczej sałatka dla tych z Was, którzy z wodorostami mieli już coś do czynienia. Jeśli nie, to ta sałatka może być dla Was za bardzo "morska" w smaku.
Składniki:
1/2 dużego brokuła
10 dag suszonych wodorostów hijiki
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki oleju sezamowego
Ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Ugotować (uważać, by nie rozgotować) i odstawić do ostygnięcia. Suszone wodorosty hijiki namoczyć w wodzie (im dłużej się je moczy, tym są łatwiejsze do strawienia), a następnie dobrze odcedzić. Składniki dressingu wymieszać ze sobą. Brokuły połączyć z wodorostami hijiki i polać przygotowanym sosem.
mam pytanie czy nie można użyć do tego nori ? :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Mhhh...można byłoby spróbować. Tylko ja bym radziła wrzucić je na sam koniec, by nie straciły swojej chrupkości.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam wodorostów. CIekawa jestem jak smakuje taka salatka.
OdpowiedzUsuńDla mnie to wielka zagadka i ciekawostka.
Pozdrawiam :)
Również nigdy nie jadłam wodorostów, ale jeśli mają "morski" smak to czuję, że spotkałyby się z moją akceptacją:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź :) na dniach spróbuję zrobić, muszę jakos wykorzystać nori, bo kupiłam i tak leżą hehe ^^
OdpowiedzUsuńHijiki, przynajmniej wg mnie, pasuja do niemal wszystkiego, ale z brokulami jeszcze nie probowalam. :-)
OdpowiedzUsuńMajana: Wodorosty bardzo polecam, bo nie dość, że są zdrowe, to jeszcze smaczne.
OdpowiedzUsuńAciri: Mam nadzieję, że kiedyś dasz się namówić i spróbujesz.
Anonimowy: Nie ma sprawy;)
dwakoty: Zgadzam się z Tobą w pełni:)