豚マヨ照り焼き
Bardzo szybki i oryginalny sposób podania karkówki. Sos jest tak smaczny, że ślad po nim nie zostaje. Lekko słodki w smaku idealnie współgra z miękkim mięsem i chrupiącymi liśćmi sałaty. Polecam!
Składniki:4 plastry karkówki wieprzowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki sake
1 łyżka majonezu
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
Kilka liści sałaty lub kapusty
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Plastry karkówki przyprawić solą i pieprzem. Połączyć sake, majonez, cukier i sos sojowy. Kapustę (lub sałatę) drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć karkówkę. Gdy będzie gotowa, odlać z patelni nadmiar oleju i polać karkówkę przygotowanym wcześniej sosem. Dokładnie wymieszać tak, by plastry były całkowicie pokryte sosem. Podawać z białym ryżem.
Wygląda bardzo apetycznie. Nawet bardziej niż bardzo:)
OdpowiedzUsuńAnia: Dziekuje:)
OdpowiedzUsuńten sos podoba mi się szczególnie :)
OdpowiedzUsuńPaula: Polecam ten i inne moje przepisy!
OdpowiedzUsuńKarolina, Twój blog jest szalenie apetyczny, mam ochotę na każde danie prezentowane tutaj. Karkówka to jedno z moich ulubionych fragmentów mięsa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Ach, ten blog mnie wsysł po prostu ;) I zazdroszczę bezpośredniego dostępu do wszystkich oryginalnych składników... Jako aktualnie "praktykantka" (bo kucharzem się jeszcze nie śmiem zwać) w orientalnej knajpce z ciekawością konfrontuję Twoje przepisy z tymi mi znanymi ;) Pozdrawiam i chyba zalinkuję do siebie, ale gdzież mi do takiego poziomu... :)
OdpowiedzUsuńmnemonique: Bardzo sie ciesze, ze moj blog wzmaga Twoj apetyt;)Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńWisienkaNaTorcie: A jaka to knajpka? Japonska czy kuchnia z roznych azjatyckich krajow? Ja tez absolutnie nie moge nazwac sie kucharzme. Jestem tylko amatorka z pasja;) Pozdrawiam!!!
Swietny blog, super przepisy !
OdpowiedzUsuńCzy ten sos się gotuje razem z mięsem czy tylko wystarczy wymieszac i polac nim mieso ?
a jeszcze pytanie, co z mąką ziemniaczaną ?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Mąkę ziemniaczaną dodaję do sosu, a tym polewam już usmażone mięso. Jeszcze na ogniu rozprowadzam sos równomiernie po mięsie, chwilę smażę i na tym koniec. Pozdrawiam i dziękuję za uważne czytanie;)
OdpowiedzUsuńDodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńKermeet: Dziękuję:) mam nadzieję, że będzie Ci smakować.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić sake?
OdpowiedzUsuńSakezMożna zastąpić stołowym białym winem. Pozdrawiam.
Usuń