豆腐ハンバーグ
Niby zwykłe kotlety, ale dzięki serowi tofu zyskują lekkości i delikatności w smaku. I co ważne, są mniej kaloryczne od tradycyjnych. Polecam!
Składniki na kotlety (dla 4 osób):
250 g mięsa mielonego150 g sera tofu1 jajo15 g bułki tartejSól i pieprz do smaku1 mała cebula (dla tych, co lubią)
Składniki na sos:
1/4 szklanki keczupu1 łyżka sosu ostrygowego2 łyżki czerwonego wina1 szklanka wody1 kostka rosołowaTrochę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Kotlety robimy tak jak zawsze, tylko zanim wkroimy do nich ser tofu, to należy go porządnie odsączyć z wody. Najlepszą metodą jest zawinięcie sera w papier kuchenny i podgrzanie w kuchence mikrofalowej przez około 2 minuty. Po wyciągnięciu, odwinąć papier i poczekać aż ser wystygnie. Następnie pokroić go na większe kawałki i wmieszać do mięsa. Tak przygotowane kotlety smażyć i gotowe polać pomidorowym sosem. Przygotowanie sosu polega na zagotowaniu wszystkich składników i zagęszczeniu na koniec mąką ziemniaczaną. Jedną łyżeczkę mąki rozpuścić w odrobinie wody i stopniowo dodawać do sosu cały czas go mieszając. Gdy będzie już odpowiednio gęsty, polać nim kotlety i voila! Ja podałam je z ryżem, sałatką z brokułów i kukurydzy oraz z pędami bambusa w zalewie sojowej.
Hej, nie wiem czy ser tofu powinien się rozpuścic w mięsie podczas smażenia ? właśnie dzisiaj zrobiłam kotlety z twojego przepisu, mięso było smaczne - jak to mielone, ale ten ser... bez smaku - no to nic dziwnego,w kawałkach?, konsystencji kaloszkowej? Jednym słowem klops!
OdpowiedzUsuńNie odsączałam tofu z wody, ponieważ kupiłam już przygotowane z dodatkiem papryki - nie wiem może ten ser był dziadowski. A może taki ma byc ?
Pozdrowienia
Anonimowy: Ser tofu absolutnie nie powinien sie rozpuscic podczas smazenia. On nie traci swojego ksztaltu tak jak ser zolty czy topiony. Mysle, ze ser byl kiepskiej jakosci, a tofu z papryka to juz w ogole jakis wynalazek. Wiem, ze w Polsce jest w sprzedazy ser tofu firmy Morinaga.Ten jest najlepszy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń