tag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post7040186171821370380..comments2024-02-29T21:45:19.508+01:00Comments on Japońska Kuchnia Karoliny: WarabimochiKarolinahttp://www.blogger.com/profile/00522667979502994358noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-79138275490870388882010-08-04T13:19:47.183+02:002010-08-04T13:19:47.183+02:00Tak, wiem, ze to co innego. Tak mi sie tylko skoja...Tak, wiem, ze to co innego. Tak mi sie tylko skojarzylo z kulkami. :-)Piotrnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-82239348014591289282010-08-04T05:16:27.745+02:002010-08-04T05:16:27.745+02:00Piotrze, to co jadles w Yokohamie nazywa sie kushi...Piotrze, to co jadles w Yokohamie nazywa sie kushi dango lub po prostu dango. Warabimochi nie sa zrobione z kleistego ryzu, wiec to troche inna bajak, ale rownie smaczna, wiec polecam. A dango moze kiedys sie pojawia na blogu, choc ciezko mi bedzie sie skusic na ich robienie, bo zaraz obok domu mam cudowny sklep z najlepszymi dango na swiecie!:)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/00522667979502994358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-45126982507204286742010-08-03T21:13:40.030+02:002010-08-03T21:13:40.030+02:00Tak a propos kulek, to przypomniało mi się, że jak...Tak a propos kulek, to przypomniało mi się, że jak pewnego pięknego dnia byłem w ogrodzie japońskim w Yokohamie, to sprzedawali takie super smaczne kulki na patyku. Na sto procent nie pamiętam, ale chyba były z mąki z ryżu kleistego. Coś mi się też kojarzy to ze słodką fasolą. Coś Ci to mówi? Nie nazywa się to kushi dango, czy jakoś tak? W każdym razie kulki były pyszne. Kiedyś robiłem wg jakiegoś przepisu i też były bardzo smaczne, ale nie jestem pewien czy to było 'dokładnie' to samo. Jeśli wiesz o czym mówię i masz na owe kulki jakiś fajny przepis to byłoby super jak byś go zamieściła na stronce :-) Pozdrawiam.Piotrnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-62478974655373498272010-07-30T05:17:43.628+02:002010-07-30T05:17:43.628+02:00caracordata: Fakt, wyglada dziwnie. Ale w smaku je...caracordata: Fakt, wyglada dziwnie. Ale w smaku jest ok;) Mysle, ze pomysl obtoczenia mochi w slodkim kakao nie jest zly. Sama moze go nawet kiedys wyprobuje. Pozdrawiam!Karolinahttps://www.blogger.com/profile/00522667979502994358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-2606037586716563252010-07-29T16:58:25.783+02:002010-07-29T16:58:25.783+02:00O, to też jest fajne! Dziwnie wygląda, ale jest fa...O, to też jest fajne! Dziwnie wygląda, ale jest fajne, kusi mnie to :) To jest tak oryginalne, że spróbować koniecznie trzeba. Czy jako posypka sprawdzi się np. kakao, cukier puder? Bo w mące... eee... to ja nie kce.caracordatahttps://www.blogger.com/profile/08478103703741551293noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-43428226600852880862010-06-03T12:54:32.506+02:002010-06-03T12:54:32.506+02:00Muscat: Prawdziwe mochi jest zrobione z ryżu, a wa...Muscat: Prawdziwe mochi jest zrobione z ryżu, a warabimochi ma tylko "mochi" w nazwie;)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/00522667979502994358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-72498579290941191022010-06-02T12:48:59.336+02:002010-06-02T12:48:59.336+02:00Ale chyba wszystkie "moczi" muszą być ta...Ale chyba wszystkie "moczi" muszą być takie? Jak te słynne noworoczne z tłuczonego ryżu pouding mochi czy coś tam... Toż to tylko twardy kleik ryzowy ładnie uformowany :) Chciałabym mieć przepis na to, bo ponoć jakiś słodki ryż się daje, ale ja nie widzę w sprzedaży u nas takiego :(Muscathttps://www.blogger.com/profile/13725389760432729136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-13065892971424446272010-05-30T23:58:30.557+02:002010-05-30T23:58:30.557+02:00thiessa: Samo w sobie ma tylko delikatny słodki sm...thiessa: Samo w sobie ma tylko delikatny słodki smak. Najważniejsza jest posypka, bo to ona nadaje charakteru całości.Karolinahttps://www.blogger.com/profile/00522667979502994358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-51000232585817485562010-05-30T20:18:05.523+02:002010-05-30T20:18:05.523+02:00Ładne, przypomina mi tapiokę, którą bardzo lubię w...Ładne, przypomina mi tapiokę, którą bardzo lubię właśnie za jej konsystencję. Niepokoi mnie jednak to, ż zrobione z maki ziemniaczanej będzie skamowało jak krochmal. To ma jakiś smak, czy smak nadaje temu posypka?thiessahttp://sfinjak.wroclaw.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-38775213922642687222010-05-30T12:15:38.115+02:002010-05-30T12:15:38.115+02:00Muscat: Dziękuję za linka:)
asieja: Prawda, że ł...Muscat: Dziękuję za linka:) <br /><br />asieja: Prawda, że ładne! Mnie też się podobają.Karolinahttps://www.blogger.com/profile/00522667979502994358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-43932347581501365842010-05-30T08:53:19.766+02:002010-05-30T08:53:19.766+02:00bardzo to ładnie wygląda.. takie przezroczyste..bardzo to ładnie wygląda.. takie przezroczyste..asiejahttps://www.blogger.com/profile/10050718531838242903noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-11204222399423659522010-05-30T00:36:47.680+02:002010-05-30T00:36:47.680+02:00Niesamowite s te japońskie desery!...
To jest tak ...Niesamowite s te japońskie desery!...<br />To jest tak dziwne, a jednocześnie przypomina... kisiel! Tylko nie owocowy.<br />Na podobnej zasadzie są te słodycze:<br />http://www.youtube.com/profile?user=cookingwithdog#p/u/30/a27s7NUzOMwMuscathttps://www.blogger.com/profile/13725389760432729136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-61768357684198169932010-05-29T14:44:08.317+02:002010-05-29T14:44:08.317+02:00margot: Tak, to jest sprażona mąka sojowa.W Japoni...margot: Tak, to jest sprażona mąka sojowa.W Japonii jest ona sprzedawana właśnie w takiej postaci.<br /><br />Just My: Dziękuję za komentarz!<br /><br />Magdalena: Zajrze i poczytam. Dziękuję za cynk;)Karolinahttps://www.blogger.com/profile/00522667979502994358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-21524947449600839462010-05-29T09:35:50.276+02:002010-05-29T09:35:50.276+02:00O! Clotilde z Ch&Z pisala niedawno o warabimoc...O! Clotilde z Ch&Z pisala niedawno o warabimochi. Nigdy nie jadlam tego ...!Magdalenahttps://www.blogger.com/profile/15263002408158699780noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-20561066631071584112010-05-29T09:14:23.556+02:002010-05-29T09:14:23.556+02:00ale ciekawe!ale ciekawe!Just My Delicioushttps://www.blogger.com/profile/07611153471733503980noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3594895298032536365.post-28209596628978160962010-05-29T07:59:17.872+02:002010-05-29T07:59:17.872+02:00a ta maka sojowa to chyba jest z lekka prażona? ...a ta maka sojowa to chyba jest z lekka prażona? Bo moja jest o wiele jaśniejsza <br />Pytam bo na dniach chciałam zrobić te ciasteczka i ciekawa jestem czy nie uprażyć jej przed dodaniem do ciasta <br />te ,,galaretki " tez fajnemargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.com