poniedziałek, 25 marca 2013

Bakłażan z kiszonką kimchi

茄子キムチ
Odkąd znalazłam przepis Michała Myszkiewicza na koreańską kiszoną kapustę kimchi, to robię ją non stop. I choć sama w sobie jest bardzo dobra, to mieszam ją też z innymi składnikami i efekty są więcej niż zadowalające:) W poniższym przepisie z gotowanym bakłażanem. Polecam!

Składniki:
1 średni bakłażan
Koreańska kiszona kapusta kimchi według przepisu Michała Myszkiewicza
Olej sezamowy
Przygotowanie:
Bakłażan umyć i pokroić na 4 większe kawałki. Do rondelka nalać wody, włożyć do niej kawałki bakłażana i postawić na ogniu. Od momentu gdy woda się zagotuje, gotować jeszcze przez 5 minut. W międzyczasie pokroić drobno kiszoną kapustę kimchi. Bakłażan odcedzić i ostudzić. Pokroić w kostkę i ułożyć na talerzu. Na nim położyć kiszoną kapustę kimchi i całość polać obficie olejem sezamowym.